Top 12 # Xem Nhiều Nhất Học Nói Tiếng Hoa Cơ Bản / 2023 Mới Nhất 12/2022 # Top Like | Maytinhlongthanh.com

Học Nói Tiếng Hàn Cơ Bản / 2023

Hẳn là tiếp xúc và nói chuyện thường xuyên với người bản ngữ là một trong những yếu tố tác động đến khả năng nghe nói của người học tiếng Hàn, ở đó chúng ta có môi trường để giao tiếp, tiếp cận trực tiếp với tư duy ngôn ngữ của họ và được sửa cả lỗi sai ngay lập tức.

Nhưng đối với học viên Việt Nam, học tiếng Hàn tại Việt Nam, dù có nhiều cơ hội tiếp xúc với thầy cô người Hàn ở lớp học tiếng Hànnhưng khả năng nghe nói, kể cả phát âm vẫn bị hạn chế rất nhiều. Tiếng Hàn vốn là một ngôn ngữ chắp dính nên việc học nghe, nói, phát âm đúng là không dễ dàng gì.

Trước khi nói tiếng Hàn giỏi, nói tiếng Hàn hay, trung tâm tiếng Hàn SOFL sẽ hướng dẫn các bạn một số cách để nói tiếng Hàn đúng.

Tất nhiên, việc chuẩn tuyệt đối là vô cùng khó khăn, kể cả với bạn sống nhiều năm ở Hàn Quốc nhưng bạn phải cần phát âm đủ để hiểu. Phát âm sai dẫn đến nói sai, người nghe không hiểu và kể cả bạn nghe người Hàn cũng không thể hiểu được.

Để luyện phát âm tiếng Hàn chuẩn bạn cần :

– Có hình mẫu phát âm chuẩn giọng Hàn Quốc, tốt nhất là giọng Seoul để tránh giọng địa phương. Nhờ thầy cô giáo luyện cùng hay tự luyện qua mạng cũng không phải là một ý kiến tồi

– Luyện phát âm theo quá trình, từ bảng chữ cái, đến khi ghép chữ. Đừng vội học nói hay đọc cả từ,cả câu khi mà một từ bạn vẫn chưa phát âm đúng.

– Nắm chắc các quy tắc phát âm : Công việc này không mất quá nhiều thời gian nhưng tôi tự rút ra một bài học nhỏ là, ngoài những thứ có quy tắc ra thì còn tồn tại những thứ bất quy tắc và ngôn ngữ cũng vậy. Bạn nên ghi lại những trường hợp bất quy tắc và ghi nhớ chúng để khỏi lúng túng và mắc sai sót. Nếu bạn không thể tự tổng kết hết được thì có thể nhờ bạn bè cùng tổng kết hoặc nhờ thầy cô tổng kết. Sau khi tổng kết hết các trường hợp thì các bạn chỉ việc tuân theo những nguyên tắc đó

– Chú ý vào các lỗi sai khi phát âm tiếng Hàn

– Chú ý phát âm khi tập nói, sao cho đúng nhất có thể.

– Học nói tiếng Hàn, dù khi bạn đã nói giỏi, giao tiếp ổn rồi nhưng vẫn cần trau dồi thêm. Phải duy trì thái độ học tập tích cực tự giác và cầu tiến.

– Đầu tư thời gian nói chuyện với bạn bè, thầy cô, nói qua mạng để đẩy nhanh quá trình học nói.

– Khi nói tiếng hàn ngữ điệu nghe có vẻ vẫn còn hơi cứng, nhưng mình mới học, có nói cứng một chút cũng không ai cười,

miễn là bạn đọc đúng thanh và phát âm đúng. Sau một thời gian, kết hợp với nghe băng đĩa của chương trình học tiếng Hàn, nghe đài, TV, xem phim hàn quốc, bạn sẽ thay đổi được ngữ điệu một cách tự nhiên.

Thông tin được cung cấp bởi: TRUNG TÂM TIẾNG HÀN SOFL

Cơ sở 1: Số 365 Phố Vọng – Đồng Tâm – Hai Bà Trưng – Hà NộiCơ sở 2: Số 44 Trần Vĩ ( Lê Đức Thọ Kéo Dài ) – Mai Dịch – Cầu Giấy – Hà Nội Cơ sở 3: Số 54 Ngụy Như Kon Tum – Thanh Xuân – Hà NộiCơ sở 4: Số 491B Nguyễn Văn Cừ – Long Biên – Hà NộiEmail: trungtamtienghansofl@gmail.comĐiện thoại: (84-4) 62 921 082 Hoặc: (84-4) 0964 66 12 88website : http://trungtamtienghan.edu.vn/

4 Bước Học Nói Tiếng Hàn Cơ Bản / 2023

Học tiếng Hàn tại trung tâm Hi Korean bạn sẽ được học nói tiếng Hàn cơ bản đảm bảo cho giao tiếp hằng ngày.

Học bảng chữ cái Hangeul

Hangeul là tên gọi của bảng chữ cái Hàn Quốc. Gồm 21 nguyên âm, 19 phụ âm. Được cấu tạo từ 3 ký tự ㅇ,ㅡ,ㅣtượng trưng cho trời, đất, con người.

Học ngữ pháp tiếng Hàn cơ bản

Bạn không thể chỉ học bảng chữ cái đơn thuần mà nên học các cấu trúc ngữ pháp cơ bản. Bạn sẽ thấy rất “sướng” khi tự đọc được một câu tiếng Hàn hoàn chỉnh, đúng từ vựng đúng cú pháp.

Cấu trúc khi nói, viết tiếng Hàn thường là Chủ ngữ – Vị ngữ – Động từ. Động từ luôn luôn đứng ở cuối câu.

Trong tiếng Hàn, có thể lược bỏ các chủ ngữ của một câu khi người nói và người nghe đều biết đối tượng được đề cập đến. Chủ ngữ của câu có thể được suy ra từ ngữ cảnh hoặc có thể đã được đề cập đến trong một câu trước đó.

Các tính từ có chức năng giống như các động từ ở chỗ chúng có thể được thay đổi và có thể được sử dụng dưới các hình thức khác nhau để thể hiện thì của câu.

Nếu gặp khó khăn trong quá trình học nói tiếng Hàn, bạn nên tham gia các khóa học sơ cấp ở trung tâm dạy tiếng Hàn. Ở Hi Korean, tất cả các lớp học đều được chú trọng rèn luyện khả năng giao tiếp cho học viên.

Bạn nên tham gia chương trình giao lưu với người Hàn để tăng cơ hội giao tiếp bằng tiếng Hàn.

Xem phim, nghe nhiều nhạc Hàn Quốc.

Văn hóa Hàn Quốc lan rộng tới khắp mọi nơi trên thế giới. Các chương trình văn hóa, nghệ thuật của đất nước xứ kim chi rất phổ biến tại Việt Nam.

Đây là một nguồn luyện nói khổng lồ giúp bạn cải thiện kỹ năng nghe nói rất nhiều. Học qua âm nhạc, phim ảnh sẽ giúp bạn không quá căng thẳng so với học “chay” bình thường.

Những bài học đầu tiên về tiếng Hàn sẽ làm khó bạn, đừng nản chí “có công mài sắt có ngày nên kim”. Hi vọng những chia sẻ trên việc học nói tiếng Hàn cơ bản sẽ không còn là trở ngại của bạn.

Trung tâm tiếng Hàn HI KOREAN. Địa chỉ: 34T, Hoàng Đạo Thúy, Trung Hòa, Cầu Giấy, Hà NộiHotline: HÀN QUỐC – MS Trân: 01098942307 VIỆT NAM – MS Hạnh: 0394589291

​Học Tiếng Hàn Quốc Cơ Bản Để Nói Được / 2023

1. Học Hangeul – bảng chữ cái Hàn Quốc. Bảng chữ cái là nơi bạn phải chinh phục đầu tiên khi học bất cứ một ngôn ngữ nào, đặc biệt là khi bạn có ý định học xa hơn nữa các kỹ năng đọc và viết sau này. Hàn Quốc có một bảng chữ cái tương đối đơn giản, nhưng do là chữ tượng hình khác hoàn toàn với tiếng Anh hay tiếng Việt của chúng ta nên bạn có thể cảm thấy nó vô cùng xa lạ ở thời điểm ban đầu. Hangeul đã được tạo ra dưới vương triều vua Sejong vào năm 1443. Hangeul có 24 chữ cái bao gồm 14 phụ âm và 10 nguyên âm, tuy nhiên, nếu tính cả 16 nguyên âm đôi và phụ âm đôi thì có tất cả là 40 ký tự.

Hàn Quốc cũng sử dụng khoảng 3.000 ký tự Trung Quốc trong hệ thống chữ Hán (hay còn gọi là Hanja) để thể hiện chữ Hán. Không giống như Kanji của Nhật Bản được sử dụng rộng rãi, Hanja của Hàn Quốc chỉ được sử dụng trong bối cảnh hạn chế hơn như trong văn bản tôn giáo, văn bản học thuật, văn học cổ điển, tiêu đề báo chí hoặc từ điển trước thế chiến thứ hai và tên gia đình. Ở Triều Tiên hệ thống chữ Hán bị cấm sử dụng.

Nguyên âm và phụ âm trong bảng chữ cái tiếng Hàn phần lớn là những ký tự đơn giản có cách phát âm tương tự như tiếng Việt.

– 10 nguyên âm cơ bản và cách phát âm bao gồm: ㅏ (a); ㅑ (ya); ㅓ (o); ㅕ (yo); ㅗ (ô); ㅛ (yô); ㅜ (u); ㅠ (yu); ㅡ (ư); ㅣ (i). – 14 phụ âm cơ bản và cách phát âm: ㄱ (k,g), ㄴ (n), ㄷ(t,d), ㄹ (r,l), ㅁ (m), ㅂ (b), ㅅ (x), ㅇ (ng), ㅈ (ch,j), ㅊ (xh), ㅋ (kh), ㅌ (th), ㅍ (ph), ㅎ (h).

2. Học đếm. Học đếm số Hàn Quốc là một điều khá thú vị. Tuy nhiên, không thể phủ nhận là đếm số trong tiếng Hàn Quốc hơi khó bởi vì Hàn Quốc sử dụng hai bộ số đếm khác nhau. Tùy thuộc vào tình huống và ngữ cảnh mà sử dụng, hai bộ số đếm gồm: Bộ số đếm Hàn Quốc và bộ số đếm Trung-Hàn Quốc có nguồn gốc từ Trung Quốc.

Khi bạn nghe một từ gì đó mà tạm thời chưa hiểu nghĩa hoặc chưa nghe được trọng vẹn nó, hãy viết lại và tra từ điển khi có thời gian rảnh. Trang bị cho mình một quyển sổ tay từ vựng tiếng Hàn là điều cần thiết mà bạn nên làm trong giai đoạn đầu này.

Sử dụng giấy ghi nhớ để viết từ vựng sau đó dán ở những nơi bạn thường chú ý nhất. Khi từ vựng luôn trong tầm mắt của bạn, bạn sẽ ghi nhớ nó nhanh hơn và khắc sâu hơn. Bên cạnh đó, điều quan trọng là bạn phải học từ tiếng Hàn qua tiếng Việt và ngược lại, phải học ngôn ngữ hai chiều bạn mới có thể hiểu và thành thạo nó được.

5. Hiểu các hình thức của lời nói lịch sự. Điều quan trọng nhất khi giao tiếp tiếng Hàn là bạn phải biết được sự khác biệt giữa các mức độ trịnh trọng trong cách nói. Tiếng Hàn Quốc có 3 mức độ trịnh trọng thể hiện ở chỗ là kết thúc động từ thay đổi tùy thuộc vào độ tuổi và cấp bậc của người đó.

Cách nói thông thường – thường được sử dụng đối với nhóm bạn bè, những người có cùng độ tuổi. Cách nói lịch sự – Được nói trong các tình huống xã hội trịnh trọng và nói với những người lớn tuổi hơn. Cách nói kính cẩn – Đây là cách nói ít sử dụng trong lời nói bình thường, chỉ sử dụng với những trường hợp cực kỳ trang nghiêm như tin tức, quân đội.

6. Học cấu trúc ngữ pháp tiếng Hàn cơ bản. Để nói được ngôn ngữ nào một cách chính xác bạn cần phải hiểu rõ cấu trúc câu, từ của ngôn ngữ đó. Tiếng Hàn và tiếng Anh có một số khác biệt rõ rệt như:

Hàn Quốc gần như luôn luôn sử dụng công thức câu: Chủ ngữ – Vị ngữ – Động từ, động từ luôn đứng ở cuối câu. Trong tiếng Hàn, đôi khi bạn có thể lược bỏ các chủ ngữ của một câu nếu cả người nói và người nghe đều biết đối tượng được đề cập đến. Chủ ngữ của câu có thể đã được đề cập đến hoặc có thể suy ra từ ngữ cảnh. Bên cạnh đó, các tính từ trong câu lại có chức năng giống như các động từ ở chỗ chúng có thể được thay đổi hoặc được sử dụng dưới nhiều hình thức khác nhau để thể hiện thì của câu.

7. Luyện tập phát âm. Phát âm tiếng Hàn rất khác với tiếng Anh, do đó phải thực hành nhiều và thường xuyên để có thể phát âm thật chính xác.

1. Tìm một người bản xứ hỗ trợ. Nếu trong quá trình luyện kỹ năng giao tiếp mà bạn tìm được một người bạn đồng hành là người bản xứ thì điều đó vô cùng tuyệt vời. Họ sẽ có thể giúp bạn sửa các lỗi sai về phát âm hoặc ngữ pháp cho bạn. Hơn thế nữa, họ sẽ chỉ cho bạn các lối nói thông thường của người Hàn Quốc, những kinh nghiệm trong thực tế mà bạn khó có thể tim trong những tài liệu hướng dẫn.

2. Đăng ký một khóa học tiếng Hàn giao tiếp. Nếu bạn cảm thấy khả năng tự học của mình không quá cao và bạn cần có giáo viên hướng dẫn hướng đi, cần có bạn bè làm bạn đồng hành để luyện tập nói tốt hơn bạn nên đăng ký tham gia một khóa học tiếng Hàn giao tiếp.

3. Xem phim Hàn Quốc có hoặc không có phụ đề. Đây là một phương thức học khá lí thú vừa giúp bạn có cảm giác về âm thanh và cấu trúc ngôn ngữ vừa có thể thư giản sau những giờ học căng thẳng. Để nói tiếng Hàn đúng ngữ điệu bạn cần phải nghe người bản ngữ nói thật nhiều, có thể dừng video lại để luyện nói theo.

4. Nghe nhạc Hàn Quốc và radio. Nghe nhạc hoặc radio bằng tiếng Hàn Quốc cũng là một cách tốt để giúp bạn cải thiện các kỹ năng ngôn ngữ của mình. Thậm chí đôi khi bạn không thể hiểu tất cả những ca từ hoặc câu chữ trên bản tin radio, bạn cũng có thể suy đoán nội dung thông qua những từ khóa mấu chốt. Hãy lưu trữ các bài hát hay radio trong các thiết bị công nghệ hỗ trợ học tập để giúp bạn luôn thực hành nghe ở bất kỳ nơi nào.

5. Du lịch Hàn Quốc. Không có cách học ngôn ngữ nào tốt hơn bằng cách bạn hòa mình vào trong môi trường của ngôn ngữ đó. Đi du lịch Hàn Quốc để gặp gỡ và tiếp xúc với nhiều người bản xứ, qua đó bạn học được ở họ về ngữ điệu, về phong thái khi giao tiếp, ngoài ra còn hiểu hơn về văn hóa của người Hàn Quốc.

15 Chủ Đề Nói Tiếng Anh Cơ Bản / 2023

Các topic nói Tiếng Anh đơn giản

Một số tài liệu luyện kỹ năng Tiếng Anh khác:

15 CHỦ ĐỀ NÓI HAY GẶP TRONG TIẾNG ANH

1. How many seasons are there in the South of Vietnam? Which one do you prefer? Why? (Có bao nhiêu mùa ở Miền Nam Việt Nam? Bạn thích mùa nào? Vì sao?)

Key 1: Southern Vietnam has two seasons: wet season and dry season. However, I only like the dry season. Firstly, in the dry season, we can do many things very conveniently and comfortably such as going to school, going on picnic, traveling whenever I like, while in the wet season, rains day after day prevent us from doing many things. Secondly, the dry season is always peaceful for our living. On the contrary, floods, storms, thunders, landslides are deadly disasters which often come in the rainy season. Last of all, the dry season is the ideal time for earning-for-living activities of many people, especially the poor. In the mean time, bad phenomena of weather usually happen in the wet season, causing the life of very many people meet difficulties.

Key 2: South Vietnam enjoys a tropical climate, so there two seasons: the dry season and the rainy season. The rainy season lasts from May to November, while the period from December to April is dry season. From my point of view, dry season is my favorite season. The reason is that it is an ideal season to celebrate outside activities. I can go camping with my family or my friends whenever I like without worrying about the weather. Next, the dry season has fewer disasters than they rainy season. People won’t face up to tragic disasters that make people meet many difficulties. Finally, the season create lots of job opportunities for people to earn their living.

2. Which places in Vietnam do you think are the most interesting for visitors from other countries? (Bạn nghĩ nơi nào ở Việt Nam thú vị nhất cho khách nước ngoài?)

Key 1: In my view, two most interesting place that visitors should come in our country is Ha Long Bay. Ha Long Bay is a beautiful landscape in Northern Vietnam. That is where there are thousands of strange-shaped islands and limestone grottoes of all sizes covering a large sea zone in the Gulf of Tonkin. The sea there is very calm while the sky above is often clear and bright, making the whole panorama of Ha Long Bay strangely attractive and full of poetry.

Key 2: Hoi An Ancient Town is an ideal place for foreign visitors in Vietnam. It is considered as the most atmospheric city in Vietnam, with bags of surviving historic architecture. Hoi An’s major symbol is the delightful Japanese Bridge at the western end of Tran Phu Street, while nearby, the Assembly Hall of the Fujian Chinese Congregation is the old town’s most highly decorated temple. Beside unique architecture, Hoi An has a variety of delicious food that attract lots of tourists.

3. Tell an experience that you never forget. (Kể về một trải nghiệm mà bạn không bao giờ quên)

Key 1: I never forget the moment that I received the news of my passing the university entrance examination. When I saw my name on the list of passers, I felt so happy that I was going to burst into tears. My parents were also very glad. They gave me compliments, and showed me how they were pleased about my examination result. My relatives and my friends offered me congratulations. At that time, it seemed that I had been the apple in everybody’s eyes. I felt very proud of myself and everybody felt proud of me, too. That is the sweetest memory that I have experienced in my life so far.

4. How do you spend your weekends? (Bạn thường làm gì vào cuối tuần?)

Key 1: At weekends, I often spend time for my favorite activities. On Saturday evening, I often go watching films in a café alone or with some of my friends. If I don’t watch films, I play cards with my roommates and chat about all things that we can imagine and go to bed very late. On Sunday morning, I also get up late to relax since my busy study from Monday through Friday always makes me tired. Besides, at weekends, I often buy delicious food to enjoy and to nourish my body. On Sunday afternoon, I do nothing but relax and listen to music or watch TV. Every once a month, I return to my homeland to visit my parents, my brothers and sisters, my relatives and to ask my parents for money as well. As these routines happen repeatedly, I am always happy and pleased with weekends I have enjoyed so far.

Key 2: Normally I’ll go out to some stunning natural places to let off steam with my family or friends; but if it’s not sunny, I stay at home for the whole weekend. I mostly read an interesting book that I like.

5. Talk about your daily routine. (Kế về việc làm hằng ngày của bạn.)

Key 1: My days are always busy and the same. My day begins very early in the morning. I usually get up a 4.30 am. After having got up, I clear my bed, clean my face, brush my teeth and do morning exercises. At about 5.30, I wash my dirty clothes and take a bath. I often have breakfast at 6.30. After having had breakfast, I prepare my books and notebooks, and go to school. I study at school from 7.00 am to 11.00 am. I usually finish my lunch at 11.50 and then I rest and take a nap. In the afternoon, I often learn in the library from 1.30 pm till 4.30 pm. After that I go to market to buy food for dinner. I usually finish cooking for dinner at about 5.30 and have dinner until 6.00 pm. In the evening, from 6.00 pm to 7.00 pm, I often take a rest, read newspapers, and listen to music. From 7.00 pm to 9.30 pm, I am self-taught in the school library. I usually get to my living-place at about 9.45. Although my daily routine is busy, I am very pleased with it. That’s all.

Key 2: In the morning, I get up and brush my teeth. Then, I have my breakfast. In my breakfast, I have milk and bread. At half past six, my mom takes me to school. At school I learn many subject like Math, History, Literature nut I like Math best. Then I have a thirty-minute break at the morning and a twenty-minute break at the afternoon. At six o’clock, I have my dinner with may family. At nine o’clock, I go to bed.

6. (Bạn thích điều gì và ghét điều gì?)

Key 1: I like helping my friends because when I do something good for the others, I receive new exhilaration, making me feel more interested and happier. First, each help that I have given to a friend brings me a lovely memory. The friend receiving my help often offers me a special attention in our friendship. Second, helping my friends makes my life meaningful. The more I do good things for everybody, the more I feel proud of my existence in this life.

I hate telling a lie because it brings many dangers. Firstly, telling a lie make everybody not respect us. We know that telling a lie is not good. When we do so, it means that we do not respect ourselves and thus other people also do not respect us. Moreover, telling a lie negatively affects our jobs. When everybody doesn’t trust us, it is really difficult for us to deal with partners in our business.

Key 2: I like people who treat me well and don’t listen to the opinion of others, I hate people who listen to opinion of others and then treat me differently, I’m saying this because it happened recently.

Key 2: My house has a lot of rooms but bedroom is my favorite place. My rooms is blue and white. Near the door is my desk which is the place I study. In front of my desk is a big window. It makes my room seem very comfortable. The wall is decorated by a beautiful picture. My bed was place in the corner of the room. Opposite the door is a clock hanging on the wall. My room has a computer, it’s on my desk. My room also has some old things which are put very neatly in a box under the bed. I love my bedroom very much.

Key 2: I like living in the countryside because of some reasons. Environmentally speaking, it is a peaceful place. The air is fresh. The space is quiet. We can enjoy healthy natural conditions without worrying much about environmental pollution. As for social security, the countryside is a safer place than a city. While urban security situation is always complicated with all kinds of crimes, rural areas are much more secure because most of countrymen are friendly and ready to help one another.

9. How to keep healthy? (Làm sao để khỏe mạnh?)

Key: There are many ways to keep our health. First, we should eat nutritious food moderately such as meat, eggs, and vegetables. Second, we should drink nutritious beverage such as milk. Moreover, we should do morning exercises regularly. Thanks to doing body exercises every morning, we can lower the level of cholesterol in our bodies and make the organs in our bodies work well. In addition, we should also keep our mind relaxed since stressed moods always negatively affect our health. At last, we should help other people in need. The more we help the others, the more we want to be healthy to enjoy the happiness and meaningfulness of our life. To sum up, there are many ways to keep our health if we really pay attention to it.

10. Do you have any problems in learning English? How do you overcome them? (Bạn có gặp khó khăn gì trong việc học Tiếng Anh không? Làm thế nào bạn có thể vượt qua những khó khăn ấy?)

Key: When I learn English, I meet many difficulties listening. As for listening skill, I can’t listen to English well. Owing to my bad English pronunciation, I can’t understand much when the others speak English to me. Furthermore, linking words is another problem for me because I am not familiar with it. My bad ability of listening to English makes me find it very terrible when I encounter this subject.

However, I have got some ways to overcome difficulties in listening to English. As for listening, I will increase my time for listening to English as well as learn experience from other people. I am optimistic that, my listening skills will be improved soon.

11. What’s your favorite means of transportation? Why do you like it?(Phương tiện giao thông ưa thích của bạn là gì? Tại sao?)

Key: My favorite means of transportation is the bicycle because of its conveniences. First, bicycling helps you save money. To buy a car or a motorbike, you must pay plenty of money, but you spend much less money to buy a bicycle. Also, while you must pay for gasoline to use vehicles having engines, a bicycle requires no money for gasoline at all. On the other hand, bicycling is good for your health. You sit still as riding a motorbike, but with a bicycle, you surely have chances to do body exercises regularly, keeping you healthier and healthier. Last but not least, bicycles contribute to protect environment. Smokes from engines pollute the air day after day; bicycling produces no pollution, making our atmosphere fresh and lean. The above-mentioned explain why I like bicycling most.

12. Do you think the computer is a useful tool? How is it useful? (Bạn có nghĩ máy tính là công cụ hữu ích không? Nó hữu ích như thế nào?)

Key: I think that computers are very useful for our life in many ways. First, computers help us work conveniently and quickly. When we enter data and orders into a computer, we can get expected results almost immediately. Next, computers are useful for our study. Nowadays, with a computer connecting to the internet, we can learn a lot of things all over the world. Moreover, computers are also wonderful means of entertainment. With media soft-wares, we can enjoy all kinds of films, plays and music. Last of all, computers can serve as neat storages. On a computer we can store a lot of documents and memorial photographs safely for a long time. In short, computers have been improving our life and work better and better.

13. What are your hobbies? (Sở thích của bạn là gì?)

Key 1: I like traveling very much because it not only relaxes my mind, widens my knowledge, but also brings me many new friends. First, I always feel happy when traveling. Enjoying beautiful scenery everywhere, though natural or man-made, is the most effective pill to heal my mental diseases. Besides, I can learn many interesting things from traveling. The more we travel, the more we know about the world around us, which considerably contributes to our understandings. In addition, we can have interesting relationships when we travel to somewhere. Sudden friendships coming with us in our trips brings us sweet memories and warm feelings everywhere, making us not feel lonely or strange anywhere we come and visit. Briefly speaking, traveling is important and essential part of my life.

Key 2: Well, I like the piano so I have piano lessons on a weekly basis. I also like gardening, so I work on my yard a lot. But if I want to relax, I like to watch videos at night.

14. If you were a billionaire, what would you do?(Nếu bạn là một tỷ phú, bạn sẽ làm gì?)

Key 1: If I were a billionaire, I would build a vocational school for street children. The following are the reasons of my decision. First of all, street children are very poor. They have no job, no home, very little money. Their lives are unstable in streets. In addition, street children are helpless. They are put aside society. Their bad destinies are always in danger. Finally, street children are the results of the mistakes of adults. They are innocent. Therefore, they are worth of being helped to have a chance for a better life. It is the above mentioned things that I decide to build a vocational school for helping street children when I become a billionaire.

Key 2: If I were a billionaire, I would build a completely human-centered, eco-friendly, self-sustaining town that would become a health and wellness hub. It would be 100% environmentally-friendly with an abundance of free healthy meals, free emotional counseling and wellness programs in every building block so we would live in a happier, healthier chúng tôi don’t have to look far to see how mental health problems affect our society as a whole.

15. Do you like pets? What kind of pets do you like best? Why? (Bạn có thích động vật không? Loại động vật nào bạn thích nhất? Tại sao?

Key 1: Among kinds of pets, I like dogs best because of these following reasons. First, the dog is lovely. There are many dogs which have beautiful hair. Their faces are often very expressive. Especially you will like having a dog when you see a Japanese dog. It is very small and very cute. Second, the dog is loyal. Dogs are really effective gatekeepers for you every night and when you are away from home. Finally, the dog can bring you good luck. It is said that when a strange dog comes to your house, you may win in the lottery. It is the reasons above that I like dogs best.

Key 2: Personally, I’m a fan of dogs. They come in all shapes and size but my favorite type is an intelligent dog. Unlike the breeds that only have good look, such a dog is fun to play with and he can act as a good companion of mine. There are many reasons why many people are keen on having a pet at home. Pets are capable of acting as a companion to people and make some elder people feel less lonely. In addition, some kinds of pets such as dogs and cats can keep the house safe from unwanted intruders.